Ο ελληνικός τουρισμός σε αριθμούς – Οι πέντε “Πρωταθλήτριες” Περιφέρειες

Η Ελλάδα είναι ένας τόπος ευλογημένος από κάθε άποψη. Οι καιρικές συνθήκες είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, η πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας είναι από τις σημαντικότερες παγκοσμίως, πολλές από τις ελληνικές παραλίες συγκαταλέγονται στις ομορφότερες του κόσμου, η κουλτούρα και το φαγητό εξιτάρουν, ενώ υπάρχουν χιλιάδες άλλοι λόγοι που κάνουν την Ελλάδα να ξεχωρίζει ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Όμως, πως μεταφράζεται σε αριθμούς αυτή η τεράστια τουριστική δημοφιλία της Ελλάδας;

Ενδεικτικά είναι τα οικονομικά στοιχεία μιας μεγάλης επιστημονικής μελέτης που διεξήχθη από το ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η μελέτη του ΣΕΤΕ επικεντρώνεται στον εισερχόμενο τουρισμό ανά Αγορά και Περιφέρεια για το έτος 2017. Από την έρευνα προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Στην Κρήτη παρατηρήθηκε ο μεγαλύτερος μέσος όρος δαπάνης ανά τουρίστα / οικογένεια τουριστών, συγκριτικά με άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας. Στην Κρήτη, ο μέσος όρος δαπάνης διαμορφώθηκε στα 678 ευρώ. Ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με μέσο όρο δαπάνης τα 626 ευρώ.

Όσον αφορά τα απόλυτα έσοδα από τον τουρισμό (2017) για τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, η κατάταξη διαμορφώνεται ως εξής: 1η η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου με 3,65 δισ. ευρώ (25,7%) και 2η η Περιφέρεια Κρήτης με 3,26 δισ. ευρώ (23%). Με άλλα λόγια, αυτές οι δυο Περιφέρειες είχαν το 48,7% των συνολικών εσόδων της Ελλάδας από τον τουρισμό το 2017. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συνολικά έσοδα της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό ανήλθαν στα 14,2 δισ. ευρώ.

Άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο αποτελεί η δημοφιλία των Περιφερειών. Όσον αφορά τις εισερχόμενες τουριστικές ροές, οι πέντε δημοφιλέστερες Περιφέρειες είναι οι εξής: η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφέρεια Κρήτης, και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πέντε αυτές Περιφέρειες απορρόφησαν το 86% του συνολικού αριθμού τουριστών (περίπου 26 εκ. τουρίστες), το 87% του συνολικού αριθμού διανυκτερεύσεων (181 εκ. διανυκτερεύσεις) και το 89% των συνολικών εσόδων (12,6 δισ. ευρώ).