Ο τουρισμός αποτελεί τη “βαριά βιομηχανία”, το “δυνατό χαρτί” για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βίωσε η χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως τα Μνημόνια, η “έκρηξη” της ανεργίας, η γενικότερη κρίση σχεδόν σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού, ο ελληνικός τουρισμός καλείται να “σηκώσει στις πλάτες” του, όπως άλλωστε κάνει με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, την ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και με τις γνώμες ειδικών, αναμένεται η φετινή χρονιά να σπάσει κάθε ρεκόρ με την Ελλάδα να υποδέχεται εντός του 2018 πάνω από 32 εκατομμύρια τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο.

Μια από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας είναι ο Νομός Μαγνησίας. Φυσικά τοπία απείρου κάλλους, δεκάδες αρχαιολογικά αξιοθέατα, η πόλη του Βόλου, η πολύχρωμη κουλτούρα της περιοχής και, φυσικά, το πανέμορφο Πήλιο, μαγνητίζουν και εξιτάρουν όσους τουρίστες αποφασίζουν να επισκεφθούν την περιοχή.

Δυστυχώς, ο κύριος Γιώργος Ζαφείρης (πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας) εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια πολλών από τους ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων της περιοχής για τις τουριστικές αποδόσεις του φετινού καλοκαιριού. Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, δεν έχει γίνει ακόμα το αναμενόμενο “μπαμ” στις κρατήσεις. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων, η πληρότητα στις κρατήσεις μόλις και μετά βίας έφτασε το 70% κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, ενώ τον Ιούλιο εκτιμάται ότι με δυσκολία θα φτάσει το 85%. Ευτυχώς, αυτό φαίνεται να αλλάζει τον Αύγουστο. Με τις έως τώρα κρατήσεις, αλλά και με την ιδιαιτέρως αυξανόμενη τάση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας ευελπιστούν ότι η πληρότητα στις κρατήσεις θα “φλερτάρει” με το 100%.

Όσον αφορά το προφίλ των τουριστών που επιλέγουν να επισκεφθούν την πανέμορφη Μαγνησία, αυτοί έρχονται κυρίως από: Σερβία, Ρουμανία, Ιταλία, Γαλλία, και Ισραήλ. Ιδιαίτερη εντύπωση δημιουργεί η αναλογία μεταξύ ξένων και Ελλήνων τουριστών, καθώς αυτή διαμορφώνεται εξής: Για κάθε 100 τουρίστες, οι 70 είναι ξένοι και μόλις 30 οι Έλληνες.