Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός τουριστικών καταλυμάτων και κλινών στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου θα βρείτε κάπου να μείνετε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Όμως ειδικά το Πάσχα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι αναγκαία η προκράτηση σε κάποιους προορισμούς, για να μην βρεθείτε προ απροόπτου.

Οι πολιτικές λιτότητας και η συνακόλουθη μείωση του εγχώριου τουρισμού έχουν επιφέρει μια σχετική μείωση των τιμών τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, το πόσο θα πληρώσετε συχνά εξαρτάται από το πόσο καλός είστε στην διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη.

Στις μεγάλες και μικρές πόλεις οι τουρίστες διαμένουν κατά πάσα πιθανότητα σε συμβατικά ξενοδοχεία. Ωστόσο, στα θέρετρα και τα νησιά τα μεγάλα ξενοδοχεία είναι συνήθως κρατημένα από γραφεία μαζικού τουρισμού για όλη την τουριστική σεζόν. Λειτουργούν μάλιστα συχνά με το σύστημα all inclusive.

Οι επισκέπτες που δεν έχουν κλείσει κάποιο τέτοιο τουριστικό «πακέτο» είναι πιθανότερο να μείνουν σε μικρότερες μονάδες: δωμάτια, διαμερίσματα ή στούντιο, με λιγότερες παροχές και δραστηριότητες από ένα μεγάλο ξενοδοχείο, αλλά συνήθως πιο κοντά στο κέντρο του οικισμού ή σε πιο γραφικές τοποθεσίες.

Το ξενοδοχειακό έτος συνήθως χωρίζεται σε τρεις κύριες εποχές: από τον Οκτώβριο ως τον Απρίλιο (low season), Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο (middle season) και Ιούλιο – Αύγουστο (high season). Οι δύο πρώτες βδομάδες του Αυγούστου συχνά χρεώνονται ακόμη περισσότερο από τη high season.

Τα ξενοδοχεία πόλης, που απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες, συνήθως διατηρούν την ίδια χρέωση για διανυκτέρευση όλο το έτος. Ξενοδοχεία σε περιοχές που προτιμώνται από Έλληνες τουρίστες, όπως το Πήλιο, το Ναύπλιο και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, συχνά έχουν διαφορετικές χρεώσεις τα Σαββατοκύριακα από τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Πολλές μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κλείνουν από τον Οκτώβριο ως τον Απρίλιο. Σε κάποια μικρά νησιά ενδέχεται να μένει ανοικτό μόνο ένα ξενοδοχείο και μια ταβέρνα εκτός τουριστικής σεζόν.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) ταξινομεί τα ξενοδοχεία σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τις παροχές τους και άλλα κριτήρια.