Τουριστικά πακέτα

Τα ξενοδοχεία ανά τον κόσμο επιτυγχάνουν υψηλότερη μέση τιμή διανυκτέρευσης από επισκέπτες που κάνουν κράτηση τουριστικών πακέτων και όχι απλά κράτηση δωματίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε ο Όμιλος Expedia.

Ο διαδικτυακός γίγαντας του τουρισμού κατέγραψε ότι οι ταξιδιώτες που αγοράζουν ταξιδιωτικά πακέτα πληρώνουν περίπου 30% υψηλότερη τιμή διανυκτέρευσης ανά μέσο όρο, από εκείνους που κλείνουν μόνο δωμάτια. Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι όσοι αγοράζουν πακέτα κάνουν την κράτησή τους περίπου έναν μήνα νωρίτερα από τους ανεξάρτητους ταξιδιώτες. Ακόμη, είναι 2,6 φορές πιθανότερο να ακυρώσουν την κράτησή τους όσοι κλείνουν μόνο δωμάτιο, έναντι όσων αγοράζουν πακέτα.

Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από την τεράστια βάση δεδομένων της Expedia, που διαχειρίζεται τουριστικά πακέτα αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει την πολιτική των μεγάλων διεθνών ξενοδοχειακών εταιρειών, που επικεντρώνονται στο άμεσο μάρκετινγκ προς τους πελάτες τους. Μάλιστα, τους ενθαρρύνουν να κάνουν απευθείας κράτηση μέσω των δικών τους ιστοτόπων και όχι μέσω διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτορείων και άλλων μεσαζόντων.

«Αυτοί οι αριθμοί είναι ακόμα μεγαλύτεροι, όταν εξετάζουμε τις διεθνείς κρατήσεις πακέτων», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μελίσα Μάερ, επικεφαλής των τομέων μάρκετινγκ και καινοτομίας του Ομίλου Expedia. «Για τις διεθνείς κρατήσεις πακέτων, η μέση τιμή διανυκτέρευσης είναι υψηλότερη κατά περίπου 30%. Η κράτηση γίνεται συνήθως δυο μήνες πριν την διαμονή και οι ακυρώσεις είναι τέσσερις φορές λιγότερες από τις αυτόνομες κρατήσεις» αναφέρει η Μελίσα Μάερ.

«Οι κρατήσεις πακέτων προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, τόσο προς τα ξενοδοχεία όσο και προς τους ταξιδιώτες. Για να τα εκμεταλλευτούν πλήρως τα ξενοδοχεία, θα πρέπει να γνωρίζουν τα αναλυτικά δημογραφικά στοιχεία των επισκεπτών, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Η ανάλυση μπορεί να δείξει πολύ ενδιαφέρουσες τάσεις. Προτιμούν τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων ή τριών αστέρων. Προτιμούν παραθαλάσσια ξενοδοχεία ή ξενοδοχεία πόλης; Θέλουν να δουν τα αξιοθέατα, να κάνουν shopping ή και τα δύο;» συνεχίζει η ίδια.