Χρήστος Ζερεφός – Αυξάνονται ραγδαία οι πιθανότητες εκδήλωσης καταστροφικών πυρκαγιών τις επόμενες δεκαετίες

Ο διακεκριμένος φυσικός και μετεωρολόγος Χρήστος Ζερεφός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή τις πρόσφατες φονικές δασικές πυρκαγιές της Αττικής.

Τις τελευταίες μέρες, όλοι μας έχουμε σοκαριστεί με την πρωτόγνωρης κλίμακας τραγωδία που διαδραματίστηκε, και, δυστυχώς, συνεχίζει να διαδραματίζεται, στην Αττική. Μέσα σε λίγες ώρες, η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την πλαγιά του Νταού Πεντέλης κατάφερε να εξαπλωθεί σε χρόνο ρεκόρ κατακαίγοντας ακίνητα, ξενοδοχειακές μονάδες, πάρκα, δάση, και, το σημαντικότερο, δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Είναι μια καταστροφή που πραγματικά δεν περίμενε κανείς! Ή μήπως ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί και απλά τόσο καιρό ρισκάραμε με τις πιθανότητες;

Λίγες μέρες μετά το πρωτόγνωρο δράμα, αρχίζει και ξετυλίγεται το πολυδιάστατο κουβάρι των ευθυνών και των εγκληματικών, όπως φαίνεται, παραλείψεων και αυθαιρεσιών. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο διακεκριμένος φυσικός και μετεωρολόγος Χρήστος Ζερεφός είναι απολύτως κατηγορηματικός ότι, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες (ριπές ανέμου που έφταναν ακόμα και τα 11 μποφόρ ανά διαστήματα), η τραγωδία θα μπορούσε σίγουρα να ελαχιστοποιηθεί τόσο όσον αφορά την έκταση της φυσικής / οικολογικής καταστροφής, όσο φυσικά και το μέγεθος σε ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές σε ακίνητες περιουσίες και υποδομές. Με τη βοήθεια των δορυφόρων και διάφορων περιβαλλοντικών μελετών που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια, η εικόνα είναι ζοφερή.

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδήγησαν στο τεράστιο μέγεθος της καταστροφής, είναι οι εξής:

Λάθος πολιτική δενδροφυτεύσεων. Για αδιευκρίνιστο λόγο, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη φύτευση πεύκων. Ένα άκρως ακατάλληλο δέντρο, καθώς καίγεται πολύ εύκολα, γρήγορα, και προσδίδει ταχύτητα στην εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Άναρχη και αυθαίρετη δόμηση. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί “έκρηξη” στη δόμηση τόσο όσον αφορά παραθεριστικές κατοικίες, όσο και μόνιμες κατοικίες, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Όλα αυτά, χωρίς η περιοχή να έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης. Μήπως η νομιμοποίηση αυθαιρέτων πρέπει να σταματήσει;

Έλλειψη κρατικού συντονισμού και έλλειψη κονδυλίων δασοπροστασίας.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Ζερεφό, απαιτούνται άμεσες και αποτελεσματικές δράσεις, καθώς ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών θα αυξηθεί ραγδαία τις επόμενες δεκαετίες!